Nästa artikel
Nya skrotningspremien: Här är regeringens förslag
Nyheter

Nya skrotningspremien: Här är regeringens förslag

Publicerad 2024-05-03 11:54 (uppdaterad 2024-05-03 14:38)
10 000 kronor – så mycket kan bilägare som skrotar sin gamla bil och samtidigt köper eller leasar en ny elbil få. Premien gäller även för begagnade bilar, men inte för laddhybrider.

Efter att elbilsbonusen togs bort öppnade regeringen i stället för att införa en skrotningspremie för den som byter ut sin gamla bil mot en ny eller begagnad elbil. Men trots att skrotningspremien fanns med i budgeten gick regeringen inte ut med några detaljer om hur stor bonusen skulle bli.

Nu står det klart att skrotningspremien – som regeringen flera gånger påpekar är ”tillfällig” och ska gälla till slutet av 2025 – hamnar på 10 000 kronor. Den ska betalas ut till bilägare som skrotar en bil med förbränningsmotor och samtidigt köper eller leasar en elbil. Laddhybrider omfattas inte, och inte heller den som får förmånsbil.

Premien föreslås administreras av Boverket, inte av Transportstyrelsen som hade hand om elbilsbonusen.

Premien kan införas den 15 augusti 2024, men först ska förslaget ut på remiss. Den som vill ta del av premien måste själv ansöka – det sker inte per automatik.

Med tanke på bonusens storlek i budgeten räcker pengarna till 25 000 utbetalningar.

Redan innan detaljerna kring skrotningspremien blev klara sågades idén av Peter Himmer, vd för Kia i Sverige.

– Det är inte kunderna som sitter på de här gamla bilarna som kommer byta in dem. Man satsade miljarder på klimatbonus men 250 miljoner på skrotningspremien. För oss är det bara något man gör som inte kommer ge något, sa han på ett elbilsseminarium tidigare i år.

Rättelse 14.30: I en tidigare version stod att begagnade bilar inte omfattas. Det stämmer inte, även den som köper eller leasar en begagnad elbil har rätt till skrotningspremie.

Regeringens förslag
  • En skrotningspremie betalas ut för den som köper eller leasar en elbil och samtidigt skrotar en bil med förbränningsmotor hos en auktoriserad bilskrotare.
  • Den skrotade bilen ska ha kontrollbesiktigats mellan 6 juli 2022 och 6 september 2023.
  • Den sökande ska ha stått som ägare till den skrotade bilen sedan 6 september 2023 och åta sig att äga eller leasa elbilen i minst ett år från förvärvsdatumet.
  • Elbilen eller skrotbilen får inte ha ägts av en närstående till sökanden.
  • Den som inte följer reglerna blir återbetalningsskyldig med ränta.
  • Den som har skulder för exempelvis p-avgift, fordonsskatt eller trängselskatt får ingen premie.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 2024-05-07 20:45 Raphael skrev:…
  • 2024-05-06 22:43 Raphael skrev: A.L skrev: Ja…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.